Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Pomiń baner

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

INTERVENTION

INcreasing The Effectiveness of food waste management by cateRings erVice providErs iN a popular tourist destinaTION

PROJEKT REALIZOWANY W ZAKŁADZIE GOSPODARKI TURYSTYCZNEJ I UZDROWISKOWEJ W RAMACH STYPENDIUM NAWA:

Instytucja Finansująca: Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej; Stypendium im. Ulama, numer grantu PPN/ULM/2020/1/00043; stypendysta dr Viachaslau Filimonau; opiekun naukowy: Prof. UJ, dr hab. Mirosław Mika

 

Dr Filimonau posiada multidyscyplinarne wykształcenie akademickie, które łączy zarządzanie biznesem, nauki społeczne i nauki przyrodnicze. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół marnowania żywności i zachowań konsumenckich. Do tej pory dr Filimonau opublikował 17 artykułów w czasopismach indeksowanych przez Scopus i 1 książkę na ten temat.

Ekspertyza
Dr Filimonau bada kwestię kwantyfikacji i charakterystyki odpadów żywnościowych, zwłaszcza w przedsiębiorstwach zorientowanych na konsumenta, takich jak komercyjne organizacje hotelarskie i gastronomiczne. Dr Filimonau bada również przyczyny marnotrawienia żywności na styku z konsumentem, a także podejścia do zapobiegania marnotrawieniu żywności poprzez interwencje w zakresie zarządzania i polityki oraz zmianę zachowań. W tym celu Dr Filimonau bada, w jaki sposób można skutecznie zastosować zasady ekonomii behawioralnej, aby zapobiegać marnowaniu żywności przez konsumentów z branży hotelarskiej, gastronomicznej i detalicznej, a także innych odpowiednich interesariuszy, takich jak szefowie kuchni, pracownicy i menedżerowie biznesowi.

Wybrane publikacje:
V. Filimonau, A. Coşkun, B. Derqui, and J. Matute, 2022. Restaurant management and food waste reduction: factors affecting attitudes and intentions in restaurants of Spain. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 34(3), 1177-1203
V. Filimonau, U. Matyakubov, O. Allonazarov, V.A. Ermolaev, 2022. Food waste and its management in restaurants of a transition economy: An exploratory study of Uzbekistan. Sustainable Production and Consumption, 29, 25-35
A.Coskun and V. Filimonau, 2021. ‘I waste food but this is not my fault!': Exploring the drivers of plate waste in foodservices of Turkey through the prism of neutralisation theory. Journal of Cleaner Production, 329, 129696
V. Filimonau and R. Uddin, 2021. Food waste management in chain-affiliated and independent consumers' places: A preliminary and exploratory study. Journal of Cleaner Production, 319, 128721
V. Filimonau and J. Sulyok, 2021. ‘Bin it and forget it!’: The challenges of food waste management in restaurants of a mid-sized Hungarian city. Tourism Management Perspectives, 37, 100759
V. Filimonau, Nghiem, V.N., and Wang, L., 2021. Food waste management in ethnic food restaurants. International Journal of Hospitality Management, 92, 102731