MAGDALENA KUBAL-CZERWIŃSKA
Stanowisko: Adiunkt
Zainteresowania badawcze: turystyka zrównoważona, agroturystyka, kwestia kobiet w turystyce, food waste, ograniczanie marnowania żywności w sektorze turystycznym
Kontakt: magdalena.kubal@uj.edu.pl
tel. 12 664-52-90
Bieżące projekty:
od 01/2021 : “HES-GEO-Building excellence in research of human-environmental systems with geospatial and Earth observation technologies”, European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, NO 952327, stanowisko: autor, kierownik zespołu badawczego w projekcie
Wybrane publikacje:
Pawlusiński, R., Kowalczyk-Anioł, J., & Kubal-Czerwińska, M. (2022). Communist heritage tourism in Poland. In M. Novelli, J. M. Cheer, C. Dolezal, A. Jones, & C. Milano (Eds.), Handbook of niche tourism (pp. 158–171). Edward Elgar Publishing. https://doi.org/10.4337/9781839100185.00024
Filimonau, V., Matute, J., Mika, M., Kubal-Czerwińska, M., Krzesiwo, K., & Pawłowska-Legwand, A. (2022). Predictors of patronage intentions towards “green” hotels in an emerging tourism market. International Journal of Hospitality Management, 103. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2022.103221
Filimonau, V., Mika, M., Kubal-Czerwińska, M., Zajadacz, A., & Durydiwka, M. (2022). Religious values and family upbringing as antecedents of food waste avoidance. Global Environmental Change, 75. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2022.102547
Kubal-Czerwińska, M., Mitrofanenko, T., Szabó-Diószeghy, Á., Szabó, M., Szpara, K., & Zawilińska, B. (2022). Agritourism and local products in terms of protection and sustainable development of the Carpathians : a participatory discussion on key issues and challenges. Human Geographies, 16(1), 33–52. https://doi.org/10.5719/hgeo.2022.161.3
Kubal-Czerwińska, M. (2020). “Bo to jest idealna praca dla mnie!” : motywy aktywizacji zawodowej kobiet poprzez agroturystykę. Prace Geograficzne, 160, 29–51. https://doi.org/10.4467/20833113PG.20.004.12262
Filimonau, V., Matute, J., Kubal-Czerwińska, M., Krzesiwo, K., & Mika, M. (2020). The determinants of consumer engagement in restaurant food waste mitigation in Poland : an exploratory study. Journal of Cleaner Production, 247. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119105
Pawlusiński, R., & Kubal-Czerwińska, M. (2018). A new take on an old structure? : creative and slow tourism in Krakow (Poland). Journal of Tourism and Cultural Change, 16(3), 265–285. https://doi.org/10.1080/14766825.2017.1330338
Kubal-Czerwińska, M., & Mika, M. (2012). Agritourism in Poland : the legal model and the realities of the market. Current Issues of Tourism Research, 2(1), 4–11. http://citr.up.krakow.pl/article/viewFile/1317/1099